Nastávající maminky si častokrát neuvědomují, že jejich organismus je v období těhotenství vystaven mnohem intenzivnější zátěži. Jejich tělo má zvýšené nároky na potřebu bílkovin a dalších živin, které je i jejich děťátko udržují v dobré kondici. Nedávná klinická studie Americké hematologické společnosti zjistila, že nedostatkem železa trpí každá druhá těhotná žena.
Vaše srdce i plíce pracují v průběhu těhotenství pro vás i vaše miminko. Tělo produkuje až o 50 % více krve, což znamená, že potřebuje také zvýšenou dávku železa. Jeho nízká hladina je nejčastější příčinou chudokrevnosti. Nedostatek železa může ovlivnit také vývoj vašeho dítěte a zvýšit riziko předčasného porodu.
Víte, že… s kontrolou hladiny železa v krvi Vám pomůže domácí test. Jeho aplikace je rychlá a výsledky spolehlivé. Zakoupíte ho v lékárnách nebo specializovaných prodejnách.
Proč je důležité být „železnou mámou“
Hlavním úkolem železa je tvorba hemoglobinu. Klíčové jsou bílkoviny v červených krvinkách, které přenášejí do buněk a tkání kyslík. Když ve vašem těle necirkuluje dostatek železa, nemůže se vytvořit ani potřebné množství hemoglobinu. Chybějící kyslík v buňkách a tkáních snižuje počet červených krvinek, což vede k anémii neboli chudokrevnosti. Ta s sebou přináší řadu rizik:
- předčasný porod
- nízká porodní hmotnost dítěte
- poporodní deprese
- zvýšené riziko úmrtí dítěte bezprostředně před nebo po narození
Pokud se miminku nedostává dostatek železa, hrozí, že se s jeho nedostatkem také narodí. Nízká hladina železa u dětí může způsobit hyperaktivitu, poruchy psychomotorického vývoje, pokles kognitivních funkcí (intelektu), a dokonce autismus.
Co způsobuje nedostatek železa v těhotenství
Potřeba železa ve vašem těle se ve druhém a třetím trimestru zvyšuje na dvojnásobek a na konci těhotenství klesá. K nedostatku železa může dojít z mnoha důvodů:
- máte těhotenství, která jdou těsně za sebou
- čekáte více než jedno dítě
- často zvracíte kvůli ranní nevolnosti
- nekonzumujete dostatek potravin bohatých na železo
- před otěhotněním jste měla silnou menstruaci
- byla vám diagnostikována anémie ještě před otěhotněním
- jste vegetariánka nebo veganka
Víte, že… železo pocházející z masa a ryb se vstřebává až třikrát rychleji než železo získané z rostlinných zdrojů?
Jaké jsou příznaky nedostatku železa
Nedostatek železa v těhotenství způsobuje únavu, vyčerpání a pocity slabosti. U některých budoucích maminek se objevují chutě na led, zeminu nebo hlínu. K dalším projevům potřeby zvýšené dávky železa patří:
- pocit chladu
- bledá pleť
- bolavý a zarudlý jazyk s hladkým povrchem
- lámavost nehtů
- vypadávání vlasů
- závratě
- nízký krevní tlak
- zrychlený puls
- dýchavičnost
- zpomalená funkce štítné žlázy
Jak předejít anémii a kde najít železné zásoby
Lidské tělo nedokáže vytvářet železo. Jeho jediným zdrojem jsou přirozená strava a výživové doplňky. Hlavní jídla a svačiny by měly být bohaté na železo a také vitamin C, který pomáhá s jeho absorbováním. Pravidelné užívání prenatálních doplňků stravy s obsahem železa, pomůžou vyrovnat jeho deficit.
Víte že… v období těhotenství byste měla konzumovat 30 mg železa denně. Průměrná denní potřeba v období kojení je 20 mg denně?
Strava, kterou konzumujte obsahuje hemové a nehemové železo. Snadno vstřebatelné hemové železo pochází ze živočišných zdrojů. Nehemové železo z rostlinných zdrojů doporučujeme kombinovat s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou citrusové plody, papriky a rajčata. Vitamin C spolupracuje se železem a napomáhá jeho vstřebávání. Dalším způsobem, jak zvýšit množství železa v jídle, je jeho příprava v litinových hrncích a pánvích.
12 skvělých potravin s vysokým obsahem železa
- červené maso (100 g mletého hovězího masa obsahuje 2,7 mg železa)
- játra a jiné vnitřní orgány (100 g hovězích jater obsahuje 6,5 mg železa)
- ryby (kromě železa jsou bohaté také na omega-3 mastné kyseliny, 85gramová porce tuňáka v konzervě obsahuje přibližně 1,4 mg železa)
- mořské plody (nejvyšší množství železa obsahují mušle a ústřice, třeba 100 g mušlí obsahuje 3 mg železa)
- krůtí maso (100 g tmavého krůtího masa obsahuje 1,4 mg železa)
- špenát (má řadu zdravotních benefitů, 100 g syrového špenátu obsahuje 2,7 mg železa)
- luštěniny (fazole, čočka, cizrna, hrášek a sója jsou nabité výživnými látkami, 1 šálek vařené čočky (198 g) obsahuje 6,6 mg železa)
- brokolice (1 šálek vařené brokolice [156 g] obsahuje 1 mg železa)
- dýňová semínka (28 g obsahuje 2,5 mg železa, navíc jsou dobrým zdrojem vitaminu K, zinku, hořčíku a manganu)
- quinoa (185 g vařené quinoi dodá tělu 2,8 mg železa)
- tofu (126 gramová porce poskytne 3,4 mg železa a 22 g bílkovin, je také dobrým zdrojem vitaminu B1 a minerálů včetně vápníku, hořčíku a selenu)
- hořká čokoláda (je neuvěřitelně lahodná a výživná, 28gramová porce obsahuje 3,4 mg železa)
Víte, že… káva, čaj, mléko a další mléčné výrobky stěžují vstřebávání železa? Proto se jim raději vyhněte, když si pochutnáváte na potravinách s jeho vysokým obsahem. Kávu nebo čaj můžete pít hodinu před či hodinu po jídle.
K dochucování jídel můžete využít bylinky, jako jsou tymián, bazalka, petržel apod. Jsou také zdrojem železa a obsahují vitaminy.